Puutarhaa ja pihaa

Kesäkurpitsa – ylistyspuheenvuoro suosikkivihanneksellemme

Kesäkurpitsa on suosikkivihanneksemme. Sitä on helppo kasvattaa ja satoa tulee yleensä runsaasti. Kesäkurpitsa on myös hyvin terveellinen vihannes. Kesäkurpitsan kaliumit ovat hyväksi sydämelle, sen myötä kehosta poistuu kuona-aineita ja kaiken kukkuraksi kesäkurpitsa on erittäin vähäkalorinen vihannes. Ruuanlaitossa se taipuu vaikka mihin.

Kesäkurpitsan kylvö

Kevätkylvöt alkoivat ja tarvikkeita kaivettiin esiin. Kesäkurpitsan eri lajikkeita löytyi monia niin uusista kuin vanhoista siemenpusseista. Alkuselvittely tehtiin keittiön pöydän ääressa mutta itse kylvö tapahtui ulkona.

Kesäkurpitsan siemenet voi suorakylvää mutta esikasvatuksella aikaistetaan satoa. Esikasvatukseen riittää muutama viikko.

Me kylvimme kesäkurpitsan siemenet vapun aikoihin. Päätimme tehdä esikasvatuksen mökillä, sillä toinen meistä sisaruksista oleilee mökillä etätöitä tehden eli kastelija on jatkuvasti paikalla ja ajan hermolla.

Kesäkurpitsan mantelinmuotiset lituskat siemenet kannattaa kylvää suoraan 1 siemen/ruukku, sillä ne kasvavat nopeasti tilaa vieviksi taimiksi. Itäminen tapahtuu huoneenlämmössä ja valossa. Jos taimia koulitaan esikasvatusvaiheessa suurempiin ruukkuihin, tulee varoa vahingoittamasta herkkiä juuria.

Maitotölkit ja hienosokeripussit meillä kylvöastioiksi

Meillä kesäkurpitsat kylvettiin pestyihin maitotölkkeihin. Niiden loppuessa otimme luovuuden käyttöön. Mökin kätköistä löytyi elokuisen mehunkeiton jäljiltä siistiin nippuun kerättyjä hienosokeripusseja. (Niihin oli tarkoitus kerätä syksyn siemeniä.) Totesimme 1 kg sokeripussit hyvänkokoisiksi taimiastioiksi. Kun niiden päälle veti vielä ohuen pakastepussin suojaksi, mahdollinen vettyminen ei haitannut.

Kaiken kirjavat taimipurkit sijoitimme vanhoihin puulaatikoihin. Sokeripussit pysyivät niissä hyvin pystyssä tukevien seinämien sisällä. Kasvustot olivat myös esteettisesti pikkuriikkisen nätimmän näköisiä – olohuoneessa kun olivat.

Kesäkurpitsan siemenet on kylvetty ja purkit ja pussukat on laitettu puulaatikoihin. Laatikot nostettiin sisälle.

Alkukesän kylmät kelit vaanivat kesäkurpitsaa

Kesäkurpitsa on hyvin hallanarka kasvatettava. Alkukevään kelit tuovat hermopaineita kesäkurpitsan kasvattajalle. Viileä tuuli, kylmät yöt ja sateet saattavat katkaista kesäkurpitsan elontien heti alkuunsa.  Niinpä kesäkurpitsan alkumme saavat vielä olla jonkin aikaa mökin lämmössä. Siirtelemme niitä pienen karaisun jälkeen lopullisille kasvupaikoille kesäkuun alkupäivinä.

Kesäkurpitsan taimia toukokuun lopulla. Kylvöä voisi myöhentää (vapusta) vielä noin viikolla, sillä taimista tulee nopeasti suuria.
Kesäkurpitsa ja sokeripussi. Toimii yllättävän hyvin hätäapuna purkkien loppuessa.

Toukokuun lopulla kiertelimme puutarhassa ja suunnittelimme, minne kesäkurpitsat istutetaan

Meillä kesäkurpitsat ja jättikurpitsat kasvatetaan niin sanotuissa rytyläjissä. Rytyläjiä eli oksa- ja lehtikasoja löytyy tontin reunoilta.

Kesäkurpitsan kasvupaikka
Raja-aidan syrjä on kesäkurpitsojen taivas. Monen vuoden lehti- ja oksakasat kätkevät alleen hyvää multaa.
Kesäkurpitsan kasvupaikka
Tämä tontin nurkan rytyläjä on täydellinen paikka kesäkurpitsoille ja jopa jättikurpitsalle. Vettä on lähellä ja maisemakin kaipaa vihreää lehtiryöppyä peitokseen.

Myös Esikko-mökin viime kesänä tehdyssä yrttitarhassa on tilaa muutamille kesäkurpitsoille.

Esikko-mökin yrttimaan kiviröykkiö on toiminut meillä hyvänä kesäkurpitsapenkkinä.

Kesäkurpitsan kasvupaikaksi voi valita pihan rumimman paikan ja yllättyä iloisesti, miten nätiksi ja vehreäksi se kesän mittaan muuttuu!

Tältä tontin reuna näyttää loppukesästä, kun kesäkurpitsat ovat päässeet kasvuvauhtiin.

Kesäkurpitsan istutus (meillä)

Istutusvaiheessa teemme lapiolla rytyläjään aukon ja laitamme istutuskuoppaan kuupallisen maatunutta hevosenlantaa. Kasvun edetessä juuret löytävät lisää muhevaa multaa rytyläjän kätköistä.

Olemme kokeilleen kesäkurpitsan kasvattamista myös isoissa ruukuissa ja sekin toimii. Paras lopputulos (meidän epäsäännöllisellä hoidolla) tulee kuitenkin maassa kasvatettuina. Niin että kastelukannu on kasvuston vieressä muistuttamassa meitä jokapäiväisestä kastelusta.

Kesäkurpitsa saavissa (kesä -19). Näistä kesäkurpitsoista olisi voinut nyppiä kuihtuneita kukintoja pois. Toisaalta eivät ne kasvua tässä tapauksessa haitanneet.

Istuta kesäkurpitsan alut varoen

Olemme omakätisesti pilanneet monia kesäkurpitsan taimia istutusvaiheessa. Kesäkurpitsan juuret ovat herkkiä vaurioille ja varret katkeavat helposti eli istutus tulee tehdä varoen. Siis todella varoen. Taimen juurta ei litistetä saappaan avulla, eikä juuripaakkua reuhdota kovin ottein istutusruukusta. Istutus tapahtuu yhtä hellästi kuin kurkkujenkin istutus: ”Älä tule paha kakku, tule hyvä kakku” lorun siivittämänä.

Kesäkurpitsa
Kesäkurpitsoja siirrettiin kasvupaikoille (kesä -19).

Istuttamisen jälkeen tulee huolehtia siitä, etteivät alut kuivu. Päivittäinen kasteluannos on aluksi litran vesisuihku. Myöhemmin kastelukannua saa käyttää reilusti. Me lorottelemme ohi kulkiessamme kesäkurpitsoille vettä, joskus eri ihmisten toimesta ja useaankin kertaan päivässä.

Kesäkurpitsan kastelu
Kastelukannut on kaivettu taisteluvalmiuteen.

Kesäkurpitsa viihtyy lämmössä, hyvässä maassa ja hyvin kasteltuna

Kunhan nuo kriteerit täyttyvät, kasvatus sujuu hyvin. Lisäksi kannattaa pitää mielessä se, että kesäkurpitsa tarvitsee paljon tilaa ympärilleen. On hauskaa seurata, miten kauas ja miten jänniin paikkoihin kurpitsan pitkät versot yltävät. Jättikurpitsa saattaa löytyä jopa 10m etäisyydeltä taimen kasvupaikasta. Kesäkurpitsakin venyy usean metrin mittoihin.

Kesäkurpitsa on maailman tehokkain maanpeitekasvi – tosin yksivuotinen (kuva kesältä -19).

Kesäkurpitsan kasvatuksen lisäapua: suojaa kasvuharsolla

Monesti suositellaan, että kesäkurpitsan taimet on hyvä suojata kasvuharsolla siihen asti, kunnes niiden kukinta alkaa. Joskus teemme niin ja joskus emme tee. Teemme niin tai näin, muutama taimi nujertuu alkukesän viileyteen. Suurin osa porskuttaa kuitenkin maaliin ja tuottaa iloksemme reilusti satoa.

Kesäkurpitsan parvekekasvatuksen lisäapua: auta pölytyksessä

Jos kesäkurpitsaa kasvattaa suojaisassa paikassa, jonne pölyttäjät eivät eksy, voi pölytystä avittaa tupsuttelemalla kukintoja esim. vanupuikolla. Ulkona se ei yleensä ole tarpeen. Ulkona voi sen sijaan istuttaa tuoksuvia kukkia kasvupaikkojen läheisyyteen houkuttelemaan pörriäisiä.

Kesäkurpitsan kasvatuksen lisäapua: poista vioittuneet hedelmät ja karsi kasvustoa

Joskus hedelmän alut alkavat mädäntyä tai surkastua ilman näkyvää syytä. Vioittuneet osat kannattaa poistaa. Joskus mädäntyminen johtuu huonosta hedelmöittymisestä. Joskus taas kesäkurpitsassa kiinni oleva kukinto alkaa vettyä ja koko hedelmä sen myötä. Kukintoja voi varmuuden vuoksi napsia irti hedelmistä, kun ne ovat tehneet tehtävänsä.

Lehdistöä voi myös harventaa, jotta hedelmät kehittyisivät ilmavammissa olosuhteissa. Kesäkurpitsoja on helpompi löytää, jos ne eivät ole lehtiviidakon keskellä. Tätä ohjetta aina muistelen, kun rämmin pitkävartisissa saappaissa kesäkurpitsaviidakossamme ja poljen hedelmiä siinä rytäkässä rikki.

Kesäkurpitsan satoa loppukesästä

Satoa voi korjata ihan pienestä pitäen. Se on järkevääkin, sillä satoa tulee enemmän, kun kesiksiä napsii irti kasvustosta. Pienet kesikset ovat myös maukkaampia. Ihannemitta on noin 15 cm. Myös kesäkurpitsan kukkia voi syödä. Friteerattuina ne ovat todella hyviä.

Lopuksi – ihaile kaunista kesäkurpitsaa!

Unohdin sanoa, että kesäkurpitsa on myös hyvin kaunis vihannes!

Kesäkurpitsoja on tummanvihreän perinteisen lajin lisäksi keltaisia, raidallisia, pyöreitä, pitkulaisia, littanoita ja ties mitä. Kesäkurpitsan kukat ovat kuin taideteos.

Ihanaa kesäkurpitsa-aikaa tälle kesälle!

Tästä kesäkurpitsasta kasvaa lentävä lautanen (kuva kesällä -19).
Kesäkurpitsan kukka on niin kesän keltainen.

Päivitystä jatkettu 2.6.-20

Kurpitsojen istutusta

Kesäkurpitsan istutus
Kesäkurpitsan ja jättikurpitsan istutus sujuu helposti, sillä lapio uppoaa pehmeään maahan hujahtaen.
Kunnon kastelu istutusvaiheessa. Näin lähellä vettä ja huokoisessa maassa kesäkurpitsan ja jättikurpitsan juuret ulottuvat itsekseen helposti kosteaan maahan.
Jättikurpitsat ja kesäkurpitsat pääsevät ihailemaan järvimaisemaa. Mikäs tässä on ollessa.

2 thoughts on “Kesäkurpitsa – ylistyspuheenvuoro suosikkivihanneksellemme

  1. Ihana oodi kesäkurpitsalle! Täällä sitä tulee myös useampi lajike. Eka kurpitsa on kerätty ruukkukasvatuksesta. Kesäkurpitsa on niin lempeän makuinen, että menee vaikka smoothieenkin!

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista.